MEDBEROENDE
Medberoende kan se ut på många olika sätt.
Den personen som jag varmt kan rekommendera att du läser böcker av om du vill förstå och lära dig mer om medberoende är Tommy Hellsten.
”Man brukar säga att en familj som lider av alkoholism – eller en motsvarande företeelse – lever i ett hus med en flodhäst i vardagsrummet”-Tommy Hellsten
Medberoende kan te sig på många olika sätt, man utvecklar olika beteenden och överlevnadsstrategier, som dessvärre oftast inte är så hälsosamma, ex.
- Överdriven omsorg om andra – Medberoende personer tenderar att överfokusera på att ta hand om andra människor och deras problem, ofta på bekostnad av sina egna behov, alltså sätter sina egna behov åt sidan och har fokus på att hjälpa, eller till och med rädda andra.
- Skuldkänslor när man tänker på att sätta sig själv i första hand, före någon annan.
- Brist på gränser – Medberoende individer har ofta svårt att sätta sunda gränser i relationer, vilket gör att de lätt kan manipuleras eller utnyttjas, vilket kan få extrema konsekvenser.
- Att fastna i styrka som Tommy H. beskriver så bra i Flodhästen i vardagsrummet.
- Låg självkänsla – Ofta bygger medberoende personer sin självkänsla på andras godkännande och känner sig värdelösa eller otillräckliga utan det.
- Ställer höga krav på sig själv, men känner sig aldrig nöjd.
- Kontrollbehov – De kan försöka kontrollera eller ”rädda” den andra personen från deras problem, såsom beroende eller emotionella svårigheter, och även ett enormt behov av att kontrollera sig själv och sin omgivning, här är det inte ovanligt att personen tar till olika självskadebeteenden.
- Söker bekräftelse, och blir ofta en prestationsinriktad person, som går över sina gränser, inte ovanligt med utmattning som följd.
- Rädsla för övergivenhet – Många medberoende individer är rädda för att bli övergivna och går långt för att upprätthålla relationer, även om dessa är destruktiva.
- Rädd för kritik.
- Känslig för stress, är ofta ”påkopplad” hela tiden, leder ofta till utmattning.
- Hjälper andra innan de ens har bett om hjälp.
- Har ofta relationer med andra dysfunktionella personer, känner igen sig hos dem.
- Narcissistiska personligheter & Medberoende personer, det finns evidens och forskning som stöder påståendet att medberoende personer ofta dras till narcissistiska personligheter. Denna dynamik är väldokumenterad inom psykologin.
- Tar ofta stort ansvar för andra, i familjen, på arbetsplatsen i vänskapsrelationer etc.
Att alltid tänka på någon annan före sig själv blir en livsstrategi, på gott och på ont.
Många med medberoende har inte kunskap om vad de egna behoven är, utan har levt, och lever utefter vad som förväntas av hen.
Beteendet kommer ofta av att individen har levt i en dysfunktionell uppväxt miljö, växt upp i en familj som kanske är orolig och osäker, en del har levt i en icke kommunikativ värld, alltså där man inte får prata, eller där allt ”sopas under mattan”.
Man får gissa sig till genom otaliga försök att vara till lags, hur man ska uppföra sig för att bäst klara sig undan konflikter, stryk, bli sedd, få bekräftelse etc.
Det fina är att ta hjälp att våga börja sätta sig själv och sitt eget tillfrisknande i första rummet att kartlägga sitt beteende.
Att våga börja möta det som kommer, utan att rusa iväg, våga ta plats i sig, där har man en fantastiskt stor hjälp av ex. KMT, alltså kroppsmedvetande träning, även clinical EFT. Emotional Freedom Tecnique. Att ära sig gränssättning, släppa ner sig själv från huvudet och börja bo i kroppen etc.